De kunstenaar

Naam
Ton Lamper
Woonplaats
's-Heer Arendskerke
Geboortejaar
1956


Opleiding en werk als beeldend kunstenaar

Ton Lamper
Vermetstraat 31, 4458 BA 's-Heer Arendskerke (NL)
0113-561841

Opleiding: 1977 -- 1981 Nieuwe Lerarenopleiding Zuidwest-Nederland, Delft.

Tekenen en handvaardigheid

1981-1983 Academie voor beeldende vorming, Tilburg.

Grafiek en schilderen

Sinds 1983 werkzaam als docent beeldende vorming aan het Ostrea Lyceum te Goes en sinds 2005 aangesteld als docent grafie kbij Kunsteducatie Walcheren Theo van Doesburgcentrum te Vlissingen.

Centraal thema in mijn beeldend werk is: verzamelen en de verzameling. Figuratieve elementen, archaïsche motieven en andere verwijzingen naar de kunst- en cultuurhistorie, worden samengebracht met abstracte vormen. Een reservoir van beelden waarin grote contrasten te vinden. Een soort collectief geheugen waarbinnen talloze combinaties en associaties mogelijk zijn. De mensfiguur vormt één van de belangrijkste onderwerpen. Uit de soms filmisch aandoende afbeeldingen blijkt de fascinatie voor de menselijke anatomie en bewegingen van het lichaam. De opeenstapeling van beelden kan men vergelijken met de beelden die ons door de moderne media in hoog tempo worden gepresenteerd. Een ieder fixeert uit dat grote aanbod van beelden die zaken die hem of haar boeien. Net als in de media confronteer ik de toeschouwers met een spel van verschillende, soms sterk contrasterende beelden. Verschillende opvattingen over kunst en tegenstellingen in de kunst: kunst als een plat vlak met kleuren en vormen of als suggestie van een ruimte of ruimtelijkheid, abstract tegenover figuratief, picturaal tegenover lineair en de toepassing van zelfbedachte beelden in combinatie met bestaand beeldmateriaal, worden ondanks de sterke contrasten verwerkt tot een eenheid.

In veel van mijn grafisch werk combineer ik diverse technieken zoals: de lijnets, kleurenets, kartondruk, linoleumsnede en houtsnede. Door de combinatie van verschillende grafische technieken is het afdrukken van het werk tamelijk ingewikkeld. Meerdere drukgangen zijn noodzakelijk voor het uiteindelijke resultaat. Naast etsen maak ik ook linoleumsneden. Deze druk ik af op Tosa-Shoji papier, een Japans rijstpapier. Druktechnisch is hoogdruk minder ingewikkeld. De beeldopbouw is daardoor eenvoudiger en helderder. Het vestigt de aandacht van de toeschouwer nadrukkelijker op de dubbelzinnigheid en contrasten tussen de beelden. Het laatste werk bevat elementen die verwijzen naar de klassieke mythologie.

In mijn schilderijen leidt het verzamelen van beelden tot collageachtige effecten. Losse beeldfragmenten naast en door elkaar, waarbij ook het ontstaan van een afbeelding van tekening tot schilderij zichtbaar wordt, materie wordt beeld.

Het materiaal zink en de aangetaste huid van etsplaten zijn aanleiding geweest om deze toe te passen in ruimtelijke constructies. Veel objecten zijn ontstaan uit een combinatie van etsplaten met verzamelde voorwerpen en materialen.


Exposities in het verleden

Linolschitt Heute IX

Locatie
Bietigheim-Bissingen, Duitsland
Datum
00-00-0000

Expositie met uitsluitend linoleumsneden.Eens in de drie jaar vindt deze tentoonstelling plaats. Kunstenaars van heel de wereld kunnen er aan meedoen. Na een selectieprocedure, waaraan ook verschillende prijzen zijn verbonden, worden kunstenaars geselecteerd voor dit internationale evenement op het gebied van de linoleumsnede. Er waren 500 kunstenaars die werk hebben ingezonden, daaruit zijn 90 kunstenaars gekozen om hun werk op deze triënnale te exposeren in de Städtische Galerie in Bietigheim-Bissingen, in de buurt van Stuttgart. Het werk is te zien van 20 juli t/m 6 oktober 2013. 


24. Deutsch-Niederlandische Grafikborse

Locatie
Stadthalle Vennehof Borken Duitsland
Datum
11-03-2011

24. Deutsch-Niederländische Grafikbörse van 11 maart t/m 13 maart.

Openingstijden:

11 maart 15.00 u. - 19.30 u.

12 maart 11.00 - 18.00 u.

13 maart 11.00 - 18.00 u.

 


Macht en Pracht

Locatie
Een Bunder Kunst, fa. Allemekinders, Oude Rijksweg
Datum
30-09-2013

Naar aanleiding van het thema Macht en Pracht zijn verschillende kunstenaars gevraagd een object te maken. Basis voor dit object is een houten krat, elke deelnemende kunstenaar heeft op geheel eigen wijze deze krat in zijn/haar kunstwerk geïntegreerd om een visie over Macht en Pracht ( hetzelfde thema als Open Munumentendag 2013 ) uit te dragen.


Kunstschouw 2014

Locatie
Resort Land & Zee Scharendijke
Datum
22-06-2014

Ton Lamper exposeert tijdens de Kunstschouw 2014 samen met 5 andere kunstenaars in het Resort Land & Zee te Scharendijke.